Een ingescand plaatje in een PDF plakken

Een collega vroeg om een trucje waarmee ze haar handtekening in een PDF kon zetten, bijvoorbeeld om een brief te ondertekenen. Met dit script kun je elk willekeurig plaatje in een PDF plakken, dus ook een ingescande handtekening.

De download hieronder is een zogeheten "batch sequence". Hiermee kun je in Adobe Acrobat achtereenvolgende bewerkingen uitvoeren op PDF-bestanden. Batch sequences worden altijd opgeslagen in aparte tekstbestanden met de extensie .sequ. Waar ze precies opgeslagen moeten worden, is voor elke versie van Acrobat weer anders: zoek dit op in de Help. Daarin staat ook waar de menuoptie zit om een batch sequence uit te voeren.

Vereisten: Adobe Acrobat (met Acrobat Reader kan het niet)

Voordat je deze batch sequence kunt gebruiken, moet je eerst een afzonderlijke PDF aanmaken met daarin het plaatje dat je wilt kunnen plakken, zonder wit eromheen. Je kunt daar een wachtwoord op zetten zodat niet iedereen zomaar (bijvoorbeeld) jouw handtekening kan gebruiken. Noem je die PDF imgstamp.pdf en plaats je hem op het allerhoogste niveau op je C:\-schijf, dan werkt de batch sequence zonder meer. Heeft je plaatjes-PDF een andere naam of is hij ergens anders opgeslagen, dan moet je de laatste regel van het script in de batch sequence overeenkomstig aanpassen.

Als je de batch sequence uitvoert, wordt je plaatje links onder in het bestand geplaatst waarmee je aan het werk was. Klik dan op de Forms-knop om het met de muis naar de goede plek te slepen en eventueel te schalen. Het plaatje is een "knop" waar geen acties aan verbonden zijn.

Download hier een batch sequence om een plaatje in een bestaande PDF te plakken