PDF's aanpassen: de zaak van de moeizame bewerkingen

Een bedrijf in de voedingsindustrie kreeg van zijn leveranciers informatie toegestuurd over voedseltoevoegingen, in PDF-formaat. Ze stuurden die dan weer door naar hun klanten, met hun eigen logo, hun eigen contactgegevens en hun eigen artikelnummer. Dat kan niet zonder meer in PDF en de productie was tijdrovend en foutgevoelig. De resulterende PDF's waren bovendien van slechte kwaliteit en soms wel twintig keer zo groot als het origineel.

Wat we deden

Alles wat ze nog hoeven doen is het bestand van de leverancier openen en een programmaatje opstarten dat vraagt om de gegevens die veranderd moeten worden. Het programmaatje brengt de gevraagde wijzigingen aan, vervangt het logo, en slaat de PDF op onder een andere naam. Dit alles kost niet meer tijd dan die nodig is om de gegevens in te voeren. Er worden veel minder fouten gemaakt en de nieuwe bestanden zijn net zo scherp als de originelen zonder in omvang toe te nemen.

Hoe we het deden

Voorheen werden de informatievellen gemaakt door de PDF's die van de leveranciers kwamen, op te slaan als plaatjes. Die werden dan in een programma voor beeldbewerking gewijzigd en dan werd er opnieuw een PDF van gemaakt. Dat kan anders, als je PDF programmeert. Toen eenmaal duidelijk was wat het programma moest doen, konden we het gaan schrijven. Een paar dagen later kon het getest worden en nog een paar dagen later was het werk gedaan.